Фејсбук
Твиттер
Телеграм
ВхатсАпп
ПДФ

Карактеристике православне духовности појављују се у Књизи Триода {Публикације Ал-Ноур, у партнерству са Институтом Светог Јована Дамаскина у Баламану, прештампавале су ову основну књигу 1983. године (издавач)} више него што се појављују у другим литургијским књигама коју користи Источна црква. У овоме нема ништа чудно све док садржи молитве Великог поста које претходи Васкрсу.

Верници знају ову књигу више од других, али попут божанског откривења, она познаје нас више него што ми знамо њу. Посматрање облака поста у суштини је созерцање о једном путу који православне може довести до уских врата живота, односно до правог мишљења и доброг богослужења, односно до Православља.

књига:

Порекло ове књиге сеже до великог обрезивања које се дешавало у молитвама у манастирима Палестине и Цариграда, орезивања које се догодило након што је Свети Јован Дамаскин осмислио законе у осмом веку. Међутим, њени корени у источноцрквеном предању сежу дубље од осмог века, што показује избор тема и појава текста (Похвала у којој не седи). Књига Триода има и проширење после КСИВ века са службом Светог Григорија Паламе и три химне за магију Велике суботе.

Данас, после векова литургијског живота по коме су се прославиле православне земље, он је као храм са три дела: портом у њему, који се састоји од фазе припреме која обухвата четири недеље, након чега следи четрдесети пост посвећен строгости и покајање. Међутим, овај четрдесетодневни период оснажен је историјским примерима са којима се сусрећемо сваке недеље. Ови примери који претходе једном од Крстопоклона, усред поста, и прате га, нису ништа друго до стубови који воде ка Светињи над светињама, којој претходи Велики Закон и Похвала у којима се не седи. Службе Великог Закона и Похвале су се првобитно одржавале у петој недељи поста (Ал-Нашир)} и поседују све што је певао иконостас. На крају, Страсна седмица личи на Светињу над светињама, чија је порта Цветна недеља и чији је олтар Страска служба. Ова структура, раширена временом, није успостављена у књизи Триода осим да би је остварила у нама, пружајући нам током поста дубоки смисао молитве и позивајући на ово приближавање Царства које се дешава у хришћанском животу дне. ову земљу. Нека (Триоди) буду за нас тестамент мучеништва у овоземаљском животу ако посматрамо његове главне редове.

Период иницијализације:

Припремни период траје месец дана и карактеришу га четири идеје, од којих две утичу на душу: људски грех и Божја љубав, а преостале две су историјске: Други долазак и Адамов пад. Они су стубови поста, већ полови историје спасења.

* Света Црква је посвећена Прва недеља параболе о фарисеју и цариникуЈер смирење, покајање и снисходљивост мисли морају бити наш први корак у приближавању Царству Божијем. Молитва није прослављање човека, него прослављање Бога кроз човека, који једино може да тражи од Бога милост и опроштај. (Не молимо се, браћо, као фарисеји, јер ко се узвисује, биће понижен. Понизимо се пред Богом и постом узвикнимо јавно говорећи: Боже, опрости нама грешнима.)

* Ово је правило молитве: Царство Божије ће се постићи у нама ако се понизимо и покајемо. И само образовање одговара Следеће недеље у параболи о блудном сину Али овде је нагласак на Божјој бескрајној љубави, тој љубави која нас прихвата ако јој дођемо из дубине наше димензије, јер је Бог наш Отац и воли нас. (Наш начин, браћо, јесте да спознамо моћ ове тајне. Када је изгубљени син брзо побегао од греха и устао у очинском присуству, како га је отац, савршен у својој доброти, примио уз стисак руке и чак му давао знаке његове славе.)

* Од свог настанка, Триоди су нам дали кључеве историје спасења кроз две параболе да бисмо касније поставили два важна питања човечанства, од којих је прво: Куда идемо? Наредна субота и недеља посвећене су сећању на душе две стотине од постанка света и Другог доласка. Смрт враћа човека у прах земаљски, али, милошћу Христовом, он је праг Царства. (Све вене као цвет и пролази као сан. Такође, када затруби, и сви који су уснули устаће као земљотрес да те приме, Христе Боже.) Што се тиче другог Христовог доласка, историја циља на њега, и у њему ће се суд завршити у часу краја Пресуда Које он ставља пред насЗа једну трећину Припремна фаза је као страшна врата кроз која ћемо сви проћи. (Замишљам тај дан и час када ћемо стати голи пред палим владаром као браниоци. Тада ће затрубити и сви темељи земље ће се затрести... и тајне свих ће се показати пред вама.)

* Службе следеће недеље пред почетак поста одговарају на друго питање: Одакле долазимо и како идемо? Не можемо ући у Царство Божије осим кроз покајање, пост и нови живот по узору на пустињаке који су били Божји благослов на земљи и позив да идемо њиховим стопама. (Пођите са нама, сви верници, да похвалимо редове отаца и праведника, значајног и преподобног Антонија и преподобног Јевтимија, и сваког од њих, и сви заједно, умно дозвољени, чији су поступци као други рај на блаженство.) Јер долазимо из Раја и из њега смо протерани Адамов пад У мени, у сваком човеку, а самим тим и животу на земљи, карактерише прелест, отуђење, проклетство и удаљавање од срца Божијег.

(Заиста, Господ, Творац мој, узе прах са земље, и својим животворним дахом ми даде дах, даде ми живот, удостоји ме, и утврди ме на земљи као владара над свим видљивим, живећи као анђели лажљиви сатана употребио је змију као оруђе, па ме је преварио јелом, одвојио ме од славе Божије и предао ме на земљу са нижим човеком.)

Али човек се у рај враћа постом и снагом Јеванђеља. (Дакле, будимо сви спремни да посту приступимо у послушности јеванђељској традицији, како бисмо кроз њега угодили Христу и такође стекли пребивалиште у Рају.) Четрдесети пост обећава светлост од свог почетка.

Четрдесет дана поста:

Четрдесет дана, који се протежу до Цветне недеље, подсећају на дане које је Христос провео у пустињи, а њихова главна сврха је пост који морамо посматрати као етапу, или рећи као период. То је одломак којег се сећамо на почетку сваке недеље и који нас води до пристаништа.

(Дошло је време за покајање. Одбацимо дела таме и наоружајмо се оружјем светлости, да прођемо кроз велику дубину поста и стигнемо до васкрсења Господа нашег.) Пост је прво радња, то је задовољство душе која користи материју.

(Пост нам нуди тајну трпезу, позивајући нас да је конзумирамо са опрезом, да бисмо јели вечне дарове Духа.)

Пост није принуда душе, већ је радост, весеље и весело одело. То иде даље од пасивног уздржавања од хране до борбе против сваке зле склоности. (Ако постимо, браћо, телесно, постимо и духовно, поништимо све окове неправде, раскинимо уговоре о принудним пословима, покидамо неправедна дела, дајмо хлеба гладнима и доведи сиромахе који немају крова над нашим домовима.) Носи моћ исцељења: (Пост који убија страсти може најавити исцељење онима који су повређени грехом). Коначно, пост је, као и покајање, пут у Царство Божије, у живот вечни све док се у њему упражњава љубав: (Дошло је време покајања и подвиг поста ће нам донети живот вечни ако пружимо руке доброчинству, јер ништа не спасава душу као утеха потребитих).

Идеја уздржавања преовладава над постом као да је спасоносна сила. Али сваке од пет недеља које претходе Цветној недељи, доживљавамо аспекте који нас подсећају на циљ и приступ Васкрсу. Приметан је напредак од историјског до психолошког, од учења до проглашења, од иконе до личности. Ток поста је вођен узвишеним виђењем. Подељен је, као и период припреме, на две етапе, са крстом у средини, који поштујемо у трећу недељу. Прва етапа (Недеља Православља и Недеља Светог Григорија Паламе) нас припрема да видимо крст у светлости Божијој, а друга етапа (Недеља Оца Јована Лествичника и Мајке Марије Египћанке) нас учи да носимо крст у овом живота до Преображења.

Субота прве недеље поста посвећена је чудесном догађају који симболизује целокупну посну борбу: паганин је храну једне посне групе хришћана заменио храном идола , а група верника је одбацила оно што је у њој запрљало лик Божији. Ова годишњица отвара пут идеји Прве недеље.

* Прва недеља: Заснован је на идеји Тријумф Православља Дан када је царица Теодора поново поштовала иконе на крају првог миленијума хришћанске историје. Слика Божија на земљи у Исусу Христу, светитељима и сваком човеку, и посна потрага пролази, пре свега, кроз ово истицање иконе. (Заблистала је благодат истине, која је раније била приказана у сенкама, сада се довршила са највећом јасноћом, јер гле, Црква се обукла у оваплоћени лик Христов као украс прекрасне лепоте, по преузвишености слика мучеништва, поседујући веру и исправно мишљење.)

* Друга недељаСледеће недеље, другог Великог поста, после доказивања истинитости богословске иконе, тог доказа који је закључио борбу за целовитост мишљења у првом миленијуму хришћанске историје, појављује се друга истина која је срце православног сведока. у савремено доба. Ова истина није ништа друго до могућност стварног постојања нестворене светлости у нама.

Ова недеља је одређена Свети Григорије Палама Архиепископа солунског, који је допринео очувању Православља бранећи „квијетисте“ од оних који су желели да уведу нови начин размишљања и вере који нама није био познат међу оцима Цркве. Својим учењем је утврдио интегритет свог мишљења, као и одлуку да поштује иконе. (Косом чистих речи својих и племенитих дела твојих покосио си трње јереси и кукољ, и дао си да прорасте семе праведног мишљења и доброг богослужења, првосвештениче Григорије).

* Трећа недеља:И ево нас треће недеље, Једно од клањања часном крсту. Подизање крста усред поста знак је радости, а не туге, победе, а не разочарења, живота, а не смрти.

(Црква се сада појавила као још један рај као и први, пошто ваш крст носи животоносни штап, који додирујући га доприносимо нетрулежности.) Народ је позван да поштује крст, клања му се, целива га и слави Васкрсење:

(Крсту твоме, Господе, клањамо се и свето васкрсење Твоје величамо.) Духовност и сврха поста скривени су као семе у овој почасти, јер људи којима су дати знаци исправности и православља морају бити свесни свог јединства пред крстом и потчињености Господу: (Спаси, Господе, твој народ и благослови наследство твоје).

* Четврта недељаУ четврту недељу поста прослављамо оца који је довео монахе на Синају до Дрвета живота, Дрвета крста, и достигао небеско савршенство по пењању на лествици {Види (Лествица ка Богу), (Оци цркве) Сериес, Но. 3, Ал-Ноур Публицатионс (Ал-Насхри)} који Опис суфијског живота. Овог оца помињемо после почастивања Крста који је владао читаву четврту недељу, хвалећи врлину подвижништва, јер није довољно поштовати Крст у светлости Васкрсења, већ га морамо пренети у овај наш живот да бисмо постигли спасење. Било је Свети Јован Лествичник (Анђео на земљи) и (На небу, човек Божији), и зато нам га Црква представља као узор на који можемо да се угледамо док идемо путем спасења. Његов принос нам је онај који је (узео крст свој и пошао за посматрачем свих, и силом божанског духа поклонио се телу које је подвижничким вежбама било тешко потчинити уму), јер је саосећање Божије одговор. на аскетски напор.

Човек се појављује у долинама ове четврте недеље и следеће пете недеље, рањен, наг и исцрпљен, као путник у причи о самилосном Самарјанину. Страсти и искушења га прате и бацају на ивицу пута и никог избави га, па чека Христову интервенцију.

* Пета недељаУ пету велику и богату седмицу почињемо да се опраштамо од поста, (пошто смо прошли пола поста), (јер је дошло време свег сјаја). Како се пост ближи крају, молитве се појачавају и богослужења достижу врхунац у четвртак и суботу, у два обредна оквира:

Канон Светог Андреја Креситског и Похвала у којој Он не седи {У Антиохијској столици и неким другим православним црквама је обичај да се канон светог Андреја чита у Великој успаваној молитви прве недеље г. Велики пост, док се молитва хвале обавља петком увече у првих пет недеља поста (Ал-Насхер)}. Први текст подсећа на покајање и строгост а други на спасење и радост, и тако видимо главне идеје поста.

Што се тиче девет долина Великог закона, оне нас подсећају на људе свете историје и њене догађаје, и на кореспонденцију која постоји између њих и живота душе. Тако нам све слике Старог Завета постају живот , упозорење и елемент који води у понизност и изградњу душе. То је оно од чега имамо користи када се сетимо Адамовог пада, Каиновог злочина, Содомске ватре, потопа, живота отаца, егзодуса, уласка у обећану земљу, живота судија, краљева и пророка. , рођење Христово, његова учења и његова чуда. Цело срце Триода куца у овом савету који позива човека да напусти старо ја и свет и понесе крст и обнови се.

Као величанствени резултат поста и покајања, „незасићена похвала“ велича створење које се манифестује у Богородици. (Тако поздравља), редом, онога који је свету дао Христа, анђела добрих вести, па Јелисавету, па пастире, па оне који су се ослободили идолопоклонства, па све вернике хвалите онога који је „носио Владара свих“, који је „невеста од свих нараштаја“, (стуб огњени водич онима у тами), (кључ Царства Христовог), (врата спасења) , (зрачак разумног сунца) и (непоколебљиви торањ цркве). У овој песми се открива цео универзум и историја, и зато кажемо да у њој лежи сва сила Јеванђеља. Поклон Крста је посредовао у посту који је дочекао распеће и васкрсење. У „Похвали која не седи“ светлост ове декларације открива се свету.

* Пета недељаПета недеља нам доноси лице које обједињује све науке поста, јер, иако за спасење морамо ићи путем аскезе и подвига (како нас је учио Свети Јован Лествичник), спасење је и бесплатно, а односи се на благодат Божија која се може јавити док смо дубоко уроњени у своје грехе. Спасење је свима отворена врата, а ко прими благодат сједињује се са Христом Господом и обожева.

Сматра се биографијом Света Марија Египатска Најбољи сажетак свете историје из православне перспективе. Човек је залутао изван Раја и зауставио га је Крст Христов. Ако се покаје, док је на овој земљи, примиће преображење и прве плодове Царства.

(...У пустињи си се настанио, избрисавши из себе лик жеља својих и уцртавши у њу божански лик врлина, и тако да је заблистала тако да си воду лагано прешао, блажени, и својим молитвама ка Богу уздигнут си са земље.) Ова слика Египћанке Марије је као уска врата која воде у сећање на историјске патње Исуса Христа.

* Памтимо све време Шеста недеља: Улазак Господњи у Јерусалим: (Хајде, верници, започнемо делатно у шесту недељу часног поста и запевајмо принос Цветне недеље Господу, који у слави долази у Јерусалим да убије смрт силом божанства Свога. ).

Преовладава ове недеље Парабола о богатом безумнику и Лазару Као главна идеја. То је одговор на Парабола о фарисеју и царинику Тако се завршава образовање које преносе Триоди. Као што човек не може стећи благодат ако није смирен, тако се не може спасти ако не постане сиромашан и трпељив пред Богом и људима. (Хајде да бежимо да побегнемо од сукоба са богаташем осуђеним на неугасиви огањ, и припремимо се да Лазар претрпи невоље.)

Затим јеванђелски догађај прослављамо сећањем Христос је дошао у Витанију након што је тамо умро Лазар: (Данас је Лазар мртав већ два дана, а Марија и Марта, његове сестре, лију сузе туге над њим, гледајући у камен гроба. Међутим, Створитељ ће доћи са својим ученицима да однесе смрт и подари живот.)

На крају четрдесетог дана поста Славимо васкрсење ЛазаревоТо је слика великог Васкрса, и прослављање силе Божије у свету: (Христе, ти си четири дана подигао пријатеља свога и зауставио нарицање Марије и Марте, разјаснивши свима да си онај који све испуњава божанском силом и самовласном вољом).

* Шеста недеља:И ево нас Цветна недеља је дан када славимо понизни улазак Христов у град Јерусалим. (Син, Реч Очева, једнака Њему у вечности и без почетка, стигла је данас у град Јерусалим, седећи на магарету.) Овај запис ће употпунити причу о спасењу и објавити јавности мистерију божанског оваплоћења: „...и журећи се на страдање, да се испуни закон и пророци.

Сјајна недеља:

Што се тиче Седма недеља (Велики и Свети), завршивши шест недеља поста. То је као седми дан на који пада преосталих шест дана стварања.

Ова недеља завршава продубљивање суфијског значења искупљења кроз низ тема: (Обрезивање), Јосиф, десет девојака, прељубница. Улазећи у крај поста, сећамо се догађаја из Јеванђеља кроз које је Христос постао Васкрс човечанства.

*Запамтите нас Прва три дана Велике недеље С циљем поста, који чека венчање душе са Господом: (Ево обрезање у поноћ... па пази, душо моја, да не утонеш у сан). Али ово чекање може се окарактерисати само духом понизности и зависности од Бога: (Видим собу твоју украшену, Спаситељу мој, и немам одеће да у њу уђем, па се радујем у својој хаљини, Даваоче светлости и спаси ме). У тежњи за васкрсењем, после уздржања и покајања, недостају нам две људске врлине: поштење и бдење. Молитве Великог понедељка нас враћају на причу о Јосифу у Египту, који је „оставио одећу и побегао од греха“.

Служба Великог уторка позива нас да се угледамо на мудре девице: „Зажелимо, браћо, обрезање и заволимо га, и припремимо светиљке наше блиставе врлинама и правом вером, да као премудре девице Господње уђемо припремљени, са Њим на свадбу...“ Христов пут ка Његовим страдањима наставља се у тим службама по јеванђелским текстовима. Он тражи од нас да га следимо као што се догодило апостолима, да будемо савременици распећа: (Дођите, браћо, пратимо га...).

Песме одзвањају речима Христа које је упутио својим ученицима док их је водио у Јерусалим Они такође подсећају на укор двојице Зеведејевих синова, на укор бескорисне смокве и на Јудин дијалог са јеврејским свештеницима посебно показати љубазно понашање прељубнице у замену за издају Јевреја:

(Када је грешник нудио миомирис, ученик је помиловао оне који су прекршили закон. Што се тиче друге жене, она се радовала што је излила веома скуп мирис. А други је пожурио да прода непроцењиви. један позна Господа, а други се од Господа одвоји...).

* Коначно долазимо до сећања Тајна вечера: (Учитељ је објаснио ученицима облик смирења. Онај који је небо прекрио облацима замотао се у марамицу и савио колено да поглади стопала робова...) и објавио тајну благодарења:

(А пошто си била Пасха, приносио си се онима за које си погинуо, вичући: Једите тело моје...), а он је објавио издају: (Има међу вама неуког и самоувереног човека који не схвата шта ради, а глуп је и не разуме...).

И објасните нам услуге Велики четвртак Тајна греха која је довела Христа на крст преко Јуде и јеврејских свештеника.

* Као што се рецитује дванаест јеванђеља која приповедају Инциденти са боломБолна идеја закуцавања Христа увек се враћа, као да је он, слава Њему, кренуо из срца историје своме народу: (Народе мој, шта сам ти учинио и чиме си ме наградио? од мане, горчине, уместо воде, сирће, уместо да ме љубиш на крсту, приковао си ме...). Христос је Створитељ универзума, и ми не можемо а да не паднемо ничице пред свим Његовим вољним манифестацијама понизности. (Данас је о дрво окачен онај који је окачио земљу о води. На главу Цара Анђела стављена је круна од трња. Лажни порфир обучен је са оним који је небо заклонио облацима. Он је прихватио ударом онога који је Адама ослободио у Јордану Обрезивање заклетве верности је приковано и син девичански прободен копљем: Поклонимо се страсти твојој, Христе... ).

* Краљевски часови нас стављају у један дан Добар петак пре него што Крст Христов Позива нас да разматрамо догађај и славимо бескрајну Божју љубав. Христос је био ухапшен, али је био стрпљив (да доврши оно што је најавио преко својих пророка о тајанственим и скривеним стварима). Осуђен је на смрт, а Петар га је изобличио и проклео (јер си венац клевете носио, ти који си земљу цветом окитио, и огртач поруге носио, ти који си облацима кожу прекрио...), а он испружи руке на крсту и (беше обешен о дрво).

* И лојални На Велики петак увече сећамо се скидања са крста и сахрањивања у гроб. (Он је сахранио животе свих) и победа је неопходна за сахрану, јер је смрт Христова „побринула пакао“, јер је по природи свог божанства остао неограничен и неограничен, чак и ако је био физички затворен у гробу. Знаци тога су се појавили на земљи: (...када га сунце угледа на крсту, како виси предмете у тами, и земља се затресла од страха, и завеса храма се раздерала...).

*Води нас Магија Велике суботе до гроба. Три химне подсећају на околности Христове смрти и гроба и опевају тајну.

(Уклесан камен покрива угаони камен, а мртвац крије у гробу бога као да је мртав, зато бој се, земљо.) Али жене које носе миомирис (дошле су на твој гроб и магично изливале мирис), (дошле су му у сусрет), јер је близу светлост васкрсења. После говора о несхватљивој смрти Христовој, теолошко објашњење се појављује у овој изјави: (О Речју, ти си убијен, али ниси одвојен од тела коме си допринео, јер чак и ако је твој храм био распуштен у време страдања , али ипостас твог божанства и твоје људскости је само једна, и у оба си још Син Божији, Бог и Човек. Он је укинуо царство пакла (јер си, о Свемогући, када си стављен у гроб, смрскао браве смрти и својим дланом проповедао елемент живота онима који су ту седели од векова).

И тако то видимо Христова сахрана, Његов починак у гробу, је као нова субота за стварање:

(Велики Мојсије је раније означио овај дан као тајну рекавши: И благослови Бог седми дан, јер је ово благословена субота, ово је дан тишине и одмора у који се једини Син Божији упокојио од свих дела својих, када је тело је задремало кроз мистерију плана који је настао смрћу, а он се и васкрсењем вратио у оно што је било и дарујући нам живот вечни...).

Пакао уздише, вапијући увече Велике суботе у тишини покоја Господњег: (Прогута се моћ моја, јер примих једног мртвог као једног од мртвих, али га нисам могао потпуно обуздати, али сам изгубио с њим они који су били под мојом влашћу...).

онда Чита се низ пророчанстава која садрже референце у Старом завету на васкрсење ХристовоДок не стигнемо до три дечака у пећи огњеној: кроз њих цела творевина слави Господа.

И коначно Књига Триода завршава се следећим јеванђељским прокименом: (Устани, Боже, и суди земљи, јер ћеш наследити све народе.) И ево нас на прагу васкрсења после овог последњег позива.

Искористите Триоде:

Разуме се само по себи да човек не може имати користи од богатства Триоде ако са целом Црквом ритуално не учествује што је више могуће у овој припреми за Васкрс. Књига садржи све семе Јеванђеља и у њој процвета хиљаду цветова и представљени су нашим животима док се у нама не преобразе у плодове благодати и спасења. Оно што је садржано у овом чланку није ништа друго до упутства која нам омогућавају да следимо општу линију која је истицана током читавог периода поста. Песме које чине Триод имају библијско богатство и интензитет и одражавају нам историју света уграђену у црквене ритуале. То је чудо које ум не може да схвати.

Јацк Тураи (*)

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــق ــــــــــــــــــــــ

(*) Жак Туре, рођен у Француској, прешао је у православну веру у одраслој доби и провео много година у манастирима острва Патмос у Грчкој, а затим се вратио у Француску, где сада живи. На француски је пренео све богослужбене књиге, поред многих основних духовних текстова, укључујући Подвижнике Исака Сирина и неке делове француског превода Филокалије који је издало Православно братство у Западној Европи. Чланак који објављујемо овде је први пут објављен на француском у париском часопису Цонтацт.

Фејсбук
Твиттер
Телеграм
ВхатсАпп
ПДФ

Информације о страници

Наслови страница

Садржај секције

Ознаке

sr_RSSerbian
Иди на врх