Съвременни ереси и ереси

Ереста на спасението в един миг – спасението между Изтока и Запада

Спасение между православната светоотеческа концепция и ересите, повлияни от „Анселм, Лутер и Калвин” (1) Въведение: „Спасен ли си?!” Този въпрос е предизвикателство […]

Ереста на спасението в един миг – спасението между Изтока и Запада Прочетете още "

Алгоритмично движение

Православната църква и съвременното „харцматистко” движение „Харзматисткото” движение, идващо от Америка и разпространяващо се сега по целия свят, налага едно точно разграничение.

Алгоритмично движение Прочетете още "

Основните разлики между православието и мормоните

Основателят на мормонизма е Джоузеф Смит, роден през 1805 г. в САЩ. Той твърди, че е пророк и превежда „Книгата на Мормон“ на английски

Основните разлики между православието и мормоните Прочетете още "

Какво е новото или второто раждане и съществува ли то в православната църква, както и в протестантските църкви?

Отхвърлянето от страна на протестантите на значението на християнското кръщение (че то е ново раждане, при което слиза Светият Дух, прощават се греховете и т.н.) ги кара да измислят нови, иновативни методи.

Какво е новото или второто раждане и съществува ли то в православната църква, както и в протестантските църкви? Прочетете още "

Как наричаме свещеника наш Отец, когато Библията казва: „Не наричай баща си на земята...“ (Матей 23:9)

Много протестантски коментатори казват, че Христос е забранил някой на земята да се нарича баща, така че те са избрали други титли като: „Уважаеми“,

Как наричаме свещеника наш Отец, когато Библията казва: „Не наричай баща си на земята...“ (Матей 23:9) Прочетете още "

Ранната църква кръщавала ли е деца? Трябва ли да се кръщават деца? На каква възраст е най-добре да се кръщава дете?

Кръщението на бебета е един от въпросите, които предизвикват спорове от появата на протестантството до наши дни. За да има право темата, намерих за необходимо

Ранната църква кръщавала ли е деца? Трябва ли да се кръщават деца? На каква възраст е най-добре да се кръщава дете? Прочетете още "

Теологията на кръщението сред ранните християни - отговор на отхвърлянето на теологията на кръщението от страна на протестантите

Има два основни източника, които хвърлят светлина върху значението или значенията на кръщението за ранната църква: Новият завет (първи век) и писанията на отците.

Теологията на кръщението сред ранните християни - отговор на отхвърлянето на теологията на кръщението от страна на протестантите Прочетете още "

Защо молим за застъпничеството на светиите? - Отговор на отхвърлянето на ходатайството на светиите

Защо молим за застъпничеството на светиите? Нали Христос заповяда да се молим само на Бога, а не на светиите? Чуват ли светиите?

Защо молим за застъпничеството на светиите? - Отговор на отхвърлянето на ходатайството на светиите Прочетете още "

Как православната църква нарича Дева Мария „Богородица“ или „Богородица“? - Отговор на отказа им от титлата Богородица

Как православната църква нарича Дева Мария „Богородица“ или „Богородица“, въпреки че Христос е взел човешката природа от Мария?

Как православната църква нарича Дева Мария „Богородица“ или „Богородица“? - Отговор на отказа им от титлата Богородица Прочетете още "

Поклон пред иконите

Произходът на поклона за човека е присъствието на Божия образ в него: - Когато някои ни обвиняваха, че се покланяме пред образите на Спасителя и Дева Мария и ги почитаме,

Поклон пред иконите Прочетете още "

bg_BGBulgarian
Превъртете до върха