Геласий, актьорът, Баалбаки, светец и мъченик

Той е роден в село Мариамни близо до Дамаск. Той се занимаваше с комедия и беше виден член на актьорска трупа, която работеше в град Баалбек по време на голямо преследване, връхлетяло Римската империя в края на трети век след новата ера. Веднъж се случи, че трупата подигравателно имитира ритуала на светите кръщение сред християните.

Този ден Геласий беше помолен да играе ролята на просветения, така че неговите другари го хвърлиха в буре с хладка вода, докато зрителите станаха шумни, смееха се и се подиграваха на движението на спускане във водата. Но се случи нещо неочаквано, Божията благодат проникна в Геласий против волята му и той се издигна от водата, обърнат, сякаш беше нов човек. Щом го облякоха в бяла рокля, той заяви на висок глас: Аз съм християнин! Когато бях във водата, видях слава, чийто блясък ме изпълни със страх. И ето ме, като християнин, сега съм готов да умра.

На пръв поглед зрителите помислиха, че казаното от Геласиус е част от текста на пиесата, но сцената бързо се наложи и публиката беше поразена от въпроси, учудване и мълчание. Веднага щом се върнаха на себе си, гласовете на освирквания започнаха да се издигат оттук и оттам, докато не обхванаха всички езичници, така че те се втурнаха към Геласий, измъкнаха го извън театъра и го убиха с камъни. Дойдоха християни, взеха тялото му и го върнаха в родината му, където построиха църква над светилището му.

Църквата го чества на 27 февруари.

Тропари в четвърта песен и в осма песен
Твоят мъченик, Господи, чрез усилията си придоби от Тебе неразрушимия венец, Боже наш, защото постигна твоята сила и унищожи узурпаторите и съкруши силата на демоните, които нямаха власт. Чрез неговите молби, Христе Боже, спаси душите ни.

bg_BGBulgarian
Превъртете до върха