Георги, който е от планината Малаван, праведният светец

Свети Георги и Зосмия

Свети Георги и ЗосмияГеорги обикнал Бога от ранна възраст, така че когато родителите му поискали насила да го оженят, той избягал и станал монах в един от манастирите. Той се отдаде на подвижническия живот с всички сили, чрез пост, богослужения, съзерцание на Светото Писание, молитва и сълзи. Той ходеше в добродетел с всичките си способности и присъствието на Бог се излъчваше през него. Много хора, когато влязоха в контакт с него, намериха покаяние. Що се отнася до него, той клонеше към исихазма, той предпочете отново да запази мълчание и се оттегли в планината Малаун, която смяташе, че е в Пелопонес.

Неговият метод на аскетизъм и добродетел привличаше хора, жадни за Бога. Тези хора дойдоха при него с желание да се присъединят към него и го помолиха да ги напътства в ритуали и молитва. Той реши да ги вземе, защото знаеше, че идването им е от Бога. Той даде на всеки от тях закон, подходящ за напредъка им в добродетелта, и им определи килии в районите на тяхното светилище. Благословенията, дадени му от Господ Бог, както и доброто му отличие го направиха известен сред старейшините на своя народ и дори до императора. Затова те се допитваха до него относно различните си дела и той им изпращаше послания, пълни с духовна храна, и им даваше своите мъдри съвети как да въплъщават Евангелието в управлението на основата на праведност и благоволение.

Свети Георги предсказал смъртта си три години преди часа и подготвил учениците си така, че да могат да продължат своето търсене без видима помощ от своя духовен баща. След това той се разболя леко, така че те свикаха всички отшелници от планината Малаун и след като им проповяда за последен път да не бъдат небрежни в нито едно от нещата, които са угодни на Бога и водят до спасение, Господ Бог повери своя душата в мир.

Църквата го чества на 4 април

bg_BGBulgarian
Превъртете до върха