Ана пророчица и Симон пријатељ који прихвата Бога

Икона Симеона Старца који прихвата Бога

Икона Симеона Старца који прихвата Бога„Када су Ана, која је размишљала о Богу, и Симон, који је био потпуно срећан, када су заблистали пророштвом и појавили се без мане у закону, они су сада видели Даваоца Закона који се јавља као дете на наш лик, и поклонише Му се . Данас их се с радошћу сећамо, величајући, како и доликује, човекољубивог Исуса.

Овако је једна од химни описала службу двојице светитеља. Они су били праведници и пророци, па су као дете видели даваоца закона.

Много је речено о Симеону и Ани. Једина стална ствар о њима је оно што се наводи у јеванђелском тексту по Луки, друга глава.

Што се тиче Симона, он је био праведан и побожан човек у Јерусалиму, и Дух Свети је био на њему. Било му је откривено да не види смрт пре него што види Господњег Месију. Ово је донело дух у храм. Када су Јосиф и Марија ушли у дечака у складу са захтевима шеријата, Симеон је узео дечака у наручје и благословио Бога. Да ли је Симон имао одређени квалитет на основу којег је узео дечака у наручје? Не знамо. Затим је отворио уста и рекао: „Господе, зар нећеш пустити слугу својега у миру, по речи својој? Јер видеше очи моје спасење твоје које си припремио пред свим народима, светлост за откривење народа. и за славу твога народа Израиља“. Пошто се исто тако помолио, упутио је своје речи Марији, рекавши: „Ево, ово је било предодређено за пад и успон многих у Израиљу и за знак коме ће се одупрети. И мач ће проћи кроз твоју душу, да се открију мисли многих срдаца.”

هذا كل شيء بالنسبة لسمعان. أما بالنسبة لحنة فقيل إنها نبيه، وهي بنت فنوئيل، من سبط أشير، أحد أسباط إسرائيل الاثني عشر. كانت متقدمة في أيامها. عاشت مع زوجها سبع سنوات ثم ترملت ولم تتزوج من بعد، وقد بلغت في تلك الأيام التي تلقت فيها الطفل يسوع الرابعة والثمانين. خلال هذه الفترة الطويلة من عمرها لم تفارق الهيكل وكانت عابدة بأصوام وطلبات ليلاً ونهاراً. وقد وقفت آنئذ تسبّح الرب وتحدّث عنه جميع المنتظرين فداء في أورشليم.

كل ما عدا هذا الذي ورد في إنجيل لوقا عن الصدّيقين أبعه وجدان الأجيال المتعاقبة تعبيراً عن الصورة التي ارتسمت عنهما في الأذهان. فلقد اعتبر سمعان شيخاً مع انه لا توجد كلمة واحدة في نص لوقا الإنجيلي تؤكد انه كان طاعناً في السن. بعض الأخبار بالغ في تحديد سنّه فجعله يتجاوز المائتين والثمانين عاماً. وقد شغلت هوية الرجل الناس: من يكون؟ فقال قوم انه سمعان الذي وبّخ أرخيلاوس الذي ملك بعد موت هيرودس الكبير، والذي تزوج أرمله أخيه. وقال آخرون بل هو سمعان بن هلال، أبو غمالائيل المذكور في سفر أعمال الرسل والمقال عن بولس الرسول إنه تتلمذ عند رجليه(اع 3:22) فريسياً. هذا ذكر انه كان رئيساً للسنهدريم عام 13م. وربطا لسمعان بالأنبياء، لا سيما أشعياء، قيل إن سمعان لما قرأ أشعياء (14:7)، وفق النص السبعيني، والذي فيه ” ه أن العذراء تحبل وتلد ابناً ويدعى اسمه عمانوئيل”، خطر له أن يغيّر كلمة”عذراء” بكلمة “صبية” ففعل. فلما عاد في اليوم التالي وجد لفظة “صبية” ممحاة ولفظة “عذراء” في محلها. فأيقن انه ليس على الله أمر عسير. ثم أوحي إليه انه لا يموت قبل أن يرى مسيح الرب.

Икона пророка Ане

Неки људи воле да Симона називају „чуваром јутра“ и да у њему приказују лик онога за кога је речено у 129. псалму: „Имена твога ради, Господе, гледам на тебе“. Погледао сам се на твоје речи. Узда се душа моја у Господа. Од јутра до ноћи нека се Израиљ узда у Господа, јер је од Господа милост, и од Њега је велико избављење, и Он ће избавити Израиља од свих грехова њихових“ (5-8).

Постоји предање по коме Симон није био ни свештеник ни фарисеј, већ праведан и побожан човек, стар око сто дванаест година. Ово је можда било ниже од већине стварности.

أنّى يكن الأمر فإنه يتوقع أن يكون سمعان قد رقد بعد فترة قصيرة من معاينة مسيح الرب. وقد ورد أن وفاته كانت تكرّم في القسطنطينية في كنيسة القديس يعقوب، في القرن السادس للميلاد، أيام الامبرطور يوستينوس.

Што се тиче Ане, она је узор удовицама, девицама и монасима који се придржавају целомудрености, настављају да посте и моле се и не напуштају богослужење ни дан ни ноћ.

Помен Симеона Праведног и Ане Пророчице Црква празнује другог дана уласка Господа нашег Исуса Христа у Храм, односно 3. фебруара.

Тропар за такт у петој мелодији
О славни старче Симеоне Богословче, Слово, преосвећени Бог, постаде тело и ти си га загрлио на подлактици у храму Божијем. О часна Ана, хвали је као надахнутог пророка. Ми који смо спашени, хвалимо са њима Христово божанство.

sr_RSSerbian
Иди на врх